Ana içeriğe atla

KORONAVİRÜS HASTALIĞI





Koronavirüs ya da corona virüsü kuşlarda ve memelilerde hastalıklara neden olan virüs çeşitlerindendir. Söz konusu virüsün insanlarda nezle rahatsızlıklarının çoğunluğuna neden olmasına rağmen insanlarda genellikle ciddi bir sorun oluşturmadığı şeklinde değerlendirmeler yapılmaktadır. Bununla birlikte çok sık rastlanmayan MERS-CoVSARS-CoV ve 2019-nCoV gibi nadir görülen koronavirüs tipleri ölümle sonuçlanan solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. Koronavirüsler hayvanlarda farklı şekillerde kendini gösterebilir. Örneğin ineklerde ve domuzlarda ishale, tavuklarda ise üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar.
Koronavirüsüne neden olan virüs, mikroskopla bakıldığında taca benzediği için  koronavirüs olarak isimlendirilmiştir. Gelinen noktada koronavirüsün yol açtığı hastalıklara karşı üretilmiş bir aşı veya antiviral ilacı henüz mevcut değildir.
2019-nCoV olarak isimlendirilen koronavirüsü ilk olarak Çin’in Vuhan şehrinde tespit 2019 yılında edilmiştir.Koronavirüsü insandan insana bulaşmakta  ve bulaşma hızı gittikçe artmaktadır.Koronavirüsünün kuluçka dönemi 2-14 gün arasındadır.Koronavirüsü taşıyan insanlarda ölüm oranı %3’ün altında olduğu değerlendirilmektedir.
Söz konusu virüs için  sıcakkanlı ve uçabilen, kuşlar ve memeli vb. omurgalıların ideal mekanlar oldukları, koronavirüsünün evrimi ve yayılmasında temel faktörleri oluşturdukları düşünülmektedir.
Koronavirüsünün belirtileri
Koronavirüsünün belirtileri ateş, öksürük olarak  ve solunum yolları enfeksiyonlarında kendini göstermektedir.Fakat daha ağır vakalarda zatürre, kronik solunum yetmezliği, börek yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilmektedir.
Koronavirüsüne karşı alınabilecek önlemler
El hijyenine azami dikkat edilmeli ve 15-20 saniye süresince sabun ve su ile iyice yıkanmalıdır. Eller temizlenmeden ağız, burun ve gözlerle temas edilmemelidir.Hasta insanlarla en az bir metrelik mesafe korunmalıdır. Eğer temas olmuşsa kesinlikle eller yıkanmalıdır.
Öksürürken veya hapşırırken burun ve ağzın mendil ile kapatılması tavsiye edilmekte olup mendil vb. nesnelerin olmadığı durumlarda dirseklerin iç tarafının kullanımına özen gösterilmedlidir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANTONY FLEW'İN YANILMIŞIM TANRI VARMIŞ KİTABININ ÖZETİ-1-

                Flew, bu kitabında çocukluğundan itibaren inanç  bakımından yaşadığı tecrübelere yer vererek kısaca ateizmden teizme geçişini anlatıyor. İçinde doğduğu ailenin  Hıristiyanlığa bağlı olduğunu,  babasının vaizlik yaptığını, ayin ve toplantılara katıldıklarını bununla birlikte kendisinin dini bir feyz ve zevke almadığını ifade ediyor. Kitapta ilk önce ateizmi savunan kendi yazdığı eserlere ve onların  temel görüşleriyle bunlara verilen cevaplara  yer veriyor. Yazar, kısaca okumaları ve çalışmalarının kendisini bilimsel olarak benimsediği (öne sürülen iddianın götürdüğü yere gitmek) ilkeyle tutarlı bir biçimde yaşadığı değişimi samimiyetle anlatıyor. Kitap ayrıca ateizm konusundaki temel yaklaşımlara ana hatları ile yer veriyor. Çocukluk ve gençlik yıllarındaki Hıristiyan temelli inançlardan ateizme evirilişinin ilk adımını kötülük probleminin oluşturduğunu söylüyor. O zamanlar ailes...

Şerif Mardin’in ‘Din ve İdeoloji’ Eseri Üzerine

     Din ve İdeoloji kitabı, çapı küçük fakat içerik olarak oldukça geniş ve derin olduğu rahatlıkla söylenebilir. Efradını cami ağyarını mani bir ifade ile alanında tam bir başvuru kaynağıdır.      Yazar, ilk önce ideoloji kavramını  iki ayrı kategoride ele alıyor: Sert ideoloji ve yumuşak ideoloji. “Sert” ideolojiyle, sistematik bir şekilde işlenmiş, temel teorik eserlere dayanan, seçkinlerin kültürüyle sınırlandırılmış, muhtevası kuvvetli bir yapı kastedilirken,  “yumuşak” ideoloji ile de, kitlelerin, çok daha şekilsiz inanç ve bilişsel (cognitive) sistemleri ifade ediliyor. Yazar, ideolojiyi ise kitle toplumunun belirmesiyle beraber önem kazanan inançlar ve idare edilen”lerin arasında yaygın, yönlü, fakat sınırlı, belirsiz fikir kümeleri olarak tanımlıyor. İdeolojiler, siyasi fikir tarihi açısından  uzun zaman, insanların aklını çelen kuraldışı etkenler olarak tanımlanmıştır. [1] Yazar, bilimsellik niteliğinin üç ana...

MEHMET EVKURAN’IN SÜNNİ PARADİGMAYI ANLAMAK ADLI ESERİNDEN

     (Mehmet Evkuran,Sünni Paradigmayı Anlamak, Ankara Okulu Yayınları,2015,3.Baskı) Evkuran, Sünni paradigmayı anlamak adlı çalışmasında Ehli sünnetin siyaset düşüncesinin yapısı ve sorunlarını konu edinmektedir. Bu yazıda daha çok kitaptan alıntılara yer verilecektir. Eser, son yüz elli iki yüz yıl içinde geri kalışımız bağlamında yapılan tartışmaların merkezinde yer alan Sünni düşünceyi konu edinmektedir. Daha önceki yapılan çalışmalarda geleneksel din anlayışı, geleneksel dini düşünce şeklinde eleştirilerin hedefinde olduysa da bu çalışmada zihniyet ve dünya görüşü oluşturucu yanıyla Sünni gelenek, Türkiye’de bir bütün olarak ilk defa derli toplu, eleştirel olarak bir çalışmaya konu edilmiştir. Yazara göre kendini bir hakikat ve dinin en doğru yorumu olarak temellendiren Ehl-i Sünnet söylemi, varlığını tehdit ettiğini düşündüğü yaklaşımlara karşı koyduğu gibi, onu bilimsel/ideolojik bir okumanın nesnesi/konusu yapan yaklaşımlara karşı da kendini savunmaktadır...